Medvedí cesnak v krupskom parku

Viete prečo dostal medvedí cesnak prívlastok ,,medvedí“? Podľa legendy ide o prvú bylinku, na ktorej si pochutnáva medveď po zimnom spánku. Faktom je, že medvede a diviaky skutočne obľubujú medvedí cesnak. Najviac však jeho cibuľky a preto vo voľnej prírode môžeme vidieť rozrytú zem od týchto dvoch hladošov.

Medvedí cesnak v krupskom parku

Tento prírodný zázrak je ideálny na jarnú očistu. Má silné detoxikačné účinky a zbavuje telo toxínov, ktoré sa nám nahromadili počas zimy. Ak trpíte tráviacimi resp. žalúdočnými problémami, vyskúšajte konzumovať medvedí cesnak niekoľko dní, zaručene sa vám uľaví. Medvedí cesnak vynikajúco pôsobí aj na vysoký krvný tlak, kŕčové žily či problémy s hornými dýchacími cestami. Jeho silná korenistá vôňa dokáže hotové zázraky. Posilnite svoju imunitu darom z prírody.

mlady-medvedi-cesnak.jpg

Medvedí cesnak začína vykúkať na svetlo sveta v polovici marca. Jeho typická vôňa sa vanie celým kaštieľskym areálom. Dávajte si však pozor! Zbierajte mladé listy medvedieho cesnaku tak, aby na rastlinke ešte niečo ostalo a mohla tak potešiť ďalších zberačov aj na ďalší rok.

Medvedí cesnak najskôr dôkladne umyte. I keď už viac ako rok behajú po našom parku len voľne žijúce zvieratká ako napríklad srnky, zajace, veveričky a dedinské mačky i tie majú svoje potreby a nikdy neviete, kde to na ne práve prišlo.

Cesnak si nazberajte do prúteného košíka alebo papierovej tašky. Ak chcete zachovať všetky vitamíny, jedzte medvedí cesnak čerstvý, bez tepelnej úpravy. Najviac vitamínov majú mladé čerstvo odtrhnuté listy tejto zelenej rastlinky. Jarná bylinka je vhodná aj do kuchyne, kde radi varia. Perfektne sa hodí k mäsu, miešaným vajíčkam alebo ako pesto na cestoviny. Možností je neúrekom.

Recept na pesto z medvedieho cesnaku:

  • Čerstvo natrhané listy medvedieho cesnaku
  • Orechy (najlepšie sú kešu, ale pokojne môžete použiť aj iné)
  • Olej (olivový, ľanový)
  • Soľ
  • Chilli
  • Citrón

pesto-medvedi-cesnak.jpg

Listy medvedieho cesnaku poriadne umyte pod tečúcou vodou a následne ich nechajte trochu preschnúť. Za ten čas si nasekajte orechy. Všetky ingrediencie zmiešajte pomocou ručného mixéra. Hustotu zmesi môžete regulovať olejom. Následne presuňte pesto do sklených nádob a poriadne zatvorte, aby vydržalo, čo najdlhšie. Dobrú chuť!

Po tom ako splní svoju ozdravovaciu jarnú expedíciu vyrastie z neho nádherný biely kvet. Krajina sa zrazu opäť zahalí pod čistobielu perinu. Čo poviete? Príroda je jednoducho dokonalý skvost a vždy dokáže prekvapiť.

ako-kvitne-medvedi-cesnak.jpg

Späť na články

Vplyv šľachtických rodov na formovanie kultúrneho dedičstva

V dňoch 15. – 16. novembra sa bude konať medzinárodná odborná konferencia na tému Vplyv šľachtických rodov na formovanie kultúrneho dedičstva, ako jedna z aktivít projektu cezhraničnej spolupráce TREASURES v rámci programu Interreg V-A SK-AT.

Kaštieľsky denník 1.4.2022

Oslavujeme prvé výročie. Presne 1.apríla 2021 sme vytvorili náš prvý Kaštieľsky denník. Vtedy sme ešte nevedeli, či budeme uverejňovať naše zápisky pravidelne a či o to vôbec bude záujem. Pozitívne ohlasy a množstvo článkov, ktoré vznikli na základe nášho denníka nás však presvedčilo, že v tejto milej povinnosti budeme pokračovať aj naďalej.

Najslávnejší vlastník krupského panstva

V jeden augustový večer roku 1750 sa v krupskom kaštieli narodil druhý potomok Antona a Anny Brunsvikovým. Od útleho detstva sa mladý Jozef vzdelával doma spolu so svojimi súrodencami. V tom čase bolo zvykom, že o vzdelanie šľachtických detí sa starali skúsení učitelia.

Cookies

Pre správnu funkčnosť stránky, používame cookies súbory.

Taktiež používame dodatočné súbory cookies pre analýzu správania užívateľa (Google Analytics), akceptovaním súhlasíte s ich používaním.